Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Македонија: Меѓународната заедница како фактор на стабилизација PDF Печати Е-пошта

Март, 2003, Сашо Клековски, извршен директор на МЦМС

...„Зошто е успешен мировниот процес во Македонија? Мирот е поддржан од силите и институциите од самата земја; меѓународната заедница обезбеди мултилатерализам; меѓународната заедница имаше интегриран одговор изразен во политички, воени и финансиски мерки; имаше постојано присуство на специјални пратеници. Некои недостатоци на интервенцијата на меѓународната заедница беа: грешката во предвидувањето на иницијалниот конфликт и неговиот развој; немедијативното однесување од страна на некои медијатори; развивањето на „синдром на протекторат“...

  Klekovski S. (2003) Macedonia - International Community as Stabilising Factor.pdf

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност Говори Македонија: Меѓународната заедница како фактор на стабилизација