Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Вести
Познати добитниците на наградите за граѓанско новинарство PDF Печати Е-пошта
Среда, 14 март 2018 13:38
Poznati dobitnicite na nagradite za gragjansko novinarstvo

Тони Таневски за приказната „Епидемија поради заразена вода“, Марина Тошеска за приказната „Детските градинки – предизвици за родителите“ и Викторија Јанева за приказната „НЕ за справување со медицинскиот отпад“ се тројцата граѓански новинари и трите прво наградени приказни на вториот конкурс за изб [ … ]

 
Граѓанското учество е ниско, а граѓаните незаинтересирани и неинформирани PDF Печати Е-пошта
Вторник, 13 март 2018 14:22
Gragjanskoto uchestvo e nisko a gragjanite nezainteresirani i neinformirani

Над 63% од граѓаните не комуницираат со пратениците од нивната изборна единица, градоначалникот или советниците од нивната општина. Поголем е процентот на оние што не се заинтересирани, отколку на оние кои не знаат како да го направат тоа. Гледано од перспектива на етничка припадност, поголем процен [ … ]

 
Реакција на платформа за борба против корупцијата: Барање за интегритет, департизација и одговорност на членовите на ДКСК PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 12 март 2018 15:55
platfrma

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата (Платформата) бара воспоставување професионално тело за антикорупција кое ефективно, независно и со висок интегритет ќе иницира и ќе ги спроведува законските надлежности и политиките за спречување на корупцијата во Република Македонија [ … ]

 
Руралните училишта заслужуваат подобри услови PDF Печати Е-пошта
Среда, 28 Февруари 2018 12:16
20180227 ruralni ucilista vest

Во текот на 2017 година Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) реновираше пет основни училишта во руралните средини низ Македонија. Благодарение на овие интервенции, 711 ученици сега ја следат наставата во подобрени услови.

 
Ре-активирање на „Огледало на Владата“ PDF Печати Е-пошта
Петок, 23 Февруари 2018 16:20
ogledalo na vladata 2018

Учествуваат ли граѓаните и граѓанските организации во процесите на подготовка на законите? МЦМС ги објави резултатите од следењето на консултациите со јавноста за законите објавени на Единствениот национален електронски регистер (ЕНЕР) за јануари 2018 година. Според извештајот, во текот на јануари, [ … ]

 


Страна 3 од 164

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност Вести