Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Консултации за новиот план за Отворено владино партнерство PDF Печати Е-пошта
Вторник, 20 март 2018 11:16

20180320 Otvoreno vladino partnerstvoМинистерството за информатичко општество и администрација (МИОА) со поддршка на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) преку проектот „Национален ресурсен центар за граѓански организации” ги покануваат заинтересираните претставници на граѓански организации да учествувате на тематските состаноци за четвртиот национален Акциски план за Отворено владино партнерство 2018 – 2020.

Состаноците ќе се одржат во ЕУ инфо центарот и ќе послужат за информирање за остварениот прогрес и прибирање предлог мерки и активности кои можат да се вклучат во новиот национален акциски план.

Распоредот на одржување ќе биде:

Заинтересираните учесници треба да бидат претставници на граѓански организации кои работат во области релевантни за тематските состаноци. Потврдете го своето учество наведувајќи за кои тематски состаноци се пријавувате на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите најдоцна до 23 март 2018.

Владата на Република Македонија во 2011-та година пристапи кон глобалната инцијатива за Отворено владино партнерство - ОВП која претставува меѓународна платформа во рамките на која владите и граѓанските организации се залагаат за влади кои се поотворени и поодговорни кон граѓаните. Согласно обврските за сите земји кои се приклучија кон оваа инцијатива Владата до сега има усвоено три акциски планови во 2012-та, 2014-та и во 2016-та година за соодветните двегодишни периоди. Од почетокот на оваа година МИОА започна со подготовки на нов ОВП акциски план за периодот 2018-2020 во чија што подготовка има намера да ги вклучи сите релевантни чинители.

Проектот „Национален ресурсен центар за граѓански организации“ е финансиран од Европската Унија, а го спроведува Македонски центар за меѓународна соработка во партнерство со Асоцијација за демократски иницијативи-АДИ од Гостивар и Медиа плус од Штип.

 

Проекти

Civica Mobilitas Мојот Избор

Ново

Се наоѓаш тука  : Почетна Вести и јавност Вести Консултации за новиот план за Отворено владино партнерство