Обука за евроинтеграции за граѓански организации - Qendra Maqedonase për Bashkëpunim Ndërkombëtar

Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Обука за евроинтеграции за граѓански организации PDF Shtyp Shpërndaje me Postë Elektronike
E enjte, 12 nëntor 2020 15:51

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Телевизија Телма ги покануваат сите заинтересирани претставници на граѓански организации да се пријават на обуката за евроинтеграции која ќе се одржи онлајн на 26 и 27 ноември 2020 година.

obuka za evrointegracii

На обуката учесниците ќе се стекнат со знаења за процесот на пристапување, институциите кои се вклучени во него од страна на ЕУ но, и од наша страна како кандидати за членство. Заедно со обучувачите ќе разговараат за тоа каде се граѓанските организации во процесот и како организациите да бидат проактивни нудејќи ја својата експертиза. На обуката ќе се зборува и за тоа каде е Македонија сега во процесот на евроинтеграции, што е скринингот, а што билатералниот скрининг, што значи да се почнат преговори, како ќе се утврдуваат преговарачките позиции и како ќе се преземаат обврските за прилагодување на нашето кон ЕУ законодавството. Дел од програмата ќе бидат и извештаите за напредокот и новата методологија за преговори.    

Ги поттикнуваме да се пријават сите оние кои сакаат да се стекнат со нови или да ги прошират своите знаења во областа на евроинтеграциите и кои се силно мотивирани во иднина да го пренесат нивното знаење на другите.

Рокот за пријавување  е 22 ноември 2020 година. Сите заинтересирани кандидати треба да ја пополнат пријавата.

Пријавите ќе бидат оценети и селектирани од страна на МЦМС, Телма ТВ и обучувачите. Селектираните кандидати ќе бидат известени најдоцна на 23 ноември 2020 година.

Обуката ќе биде спроведена онлајн.

За сите дополнителни информации контактирајте го Горан Стаматоски, на е-маил: Kjo Adresë e Postës Elektronike është e mbrojtur nga reklamat e pa dëshirueshme.Ju duhet JavaScript e lejuar për ta shikuar atë

Обуката е дел од проектот ЕУро Фокус што го спроведуваат МЦМС и Телевизија Телма, а финансиски е поддржан од проектот „Нордиска поддршка за напредокот на Северна Македонија“.

 

Google translate

Na ndiqni

RSSTwitterFacebookYouTubeScribd

Проекти

Кодекс за граѓански организации

 

Civica Mobilitas

Отчетни ГО

Граѓански ресурсен центар

 

СЕЛДИ

Се наоѓаш тука  : Fillimi Lajme dhe opinioni Shpallje Обука за евроинтеграции за граѓански организации