Македонски центар за меѓународна соработка - МЦМС

Нашата историја
Видеографик - 20 години МЦМС - Видео PDF Печати Е-пошта
1000246 10151630006448106 872646505 n

Оваа година МЦМС прослави 20 години од основањето. За постигнувањата подготви три видео презентации и им ги посвети на трите клучни елементи што го прават МЦМС успешен: вредностите, луѓето и резултатите.

 
Инфографик - 20 години МЦМС - Интернет PDF Печати Е-пошта
internet-20-godini-t

Присуството на МЦМС на интернет можеби не е 20 годишно но е сестрано и интензивно што може да се види од податоците во инфографикот.

 
Инфографик - 20 години МЦМС - Статистика PDF Печати Е-пошта
20-godini-mcms-statistika-t

Дваесетгодишните постигнувања на МЦМС низ бројки.

 
Инфографик - 20 години МЦМС - Историја PDF Печати Е-пошта
20-godini-mcms-istorija-t

Како течеа хронолошки активностите на МЦМС во 20-те години постоење и работа. Инфографикот ги содржи само најважните во секоја од годините.

 
2013 - 20 години МЦМС PDF Печати Е-пошта
IMG 0793

Договорот со УСАИД за реализација на тригодишна програма за борба против корупцијата како и започнувањето на три нови проекти финансирани од ЕУ ја одбележаа 20-тата година од основањето на МЦМС: Регионална платформа за борба против корупција, Развивање на Балканското граѓанско општество и Од норма д [ … ]

 
2012 - Огледало на Владата PDF Печати Е-пошта
poster-forum

МЦМС за прв пат примени методологија за проценка на отвореноста на институциите кон граѓаните - Огледало на Владата. Се одржа прекуграничниот Форум на граѓански организации од Македонија и Албанија. Истражувањата кои се спроведуваа се однесуваа на европските интеграции, меѓуетничките односи, а се ко [ … ]

 
2011 - Мојот избор и истражувања PDF Печати Е-пошта
2011-18-godini-mcms

МЦМС активно се вклучи во набљудување на парламентарните избори со „Мојот избор“. На 10 годишнината од Охридски рамковен договор МЦМС спроведе сеопфатно истражување. Започнаа активностите за прекугранична соработка Македонија - Албанија. Со три општини се изработени локални стратегии за соработка со [ … ]

 
2010 – Донесени два значајни закона PDF Печати Е-пошта
2010-godina-na-nosenje-na-dva-znacajni-zakoni

Годината ја одбележаа дебатите и донесувањето на значајните закони, за здруженија и фондации, како и за спречување и заштита од дискриминација. Меѓу Македонија и Северна Ирска започнаа студиските размени за искуствата за надминување на поделбите во општеството. МЦМС работеше на развој на капацитетот [ … ]

 
2009 – Меѓусекторска соработка PDF Печати Е-пошта
2009-godina-na-vizna-liberalizacija

Спроведена е кампањата „Чиста сметка - здрава вода“. Издаден е Адресар на организации на иселеници. Основан е сојузот „Македонија без дискриминација“ од 11 организации. МЦМС се посвети на меѓусекторска соработка илустрирана со учество во Националниот совет за европски интеграции и со придонесот за в [ … ]

 
2008 – Добро управување во Македонија PDF Печати Е-пошта
2008-godina-na-nov-strateski-plan

Работата во општините продолжи со програмата Форуми во заедниците и учеството во Стратегијата за реформи на комуналниот сектор. Повторно беа спроведени истражувањата Довербата во граѓанското општество и Опште-ствената одговорност на граѓаните. Беа реализирани две кампањи „Донирај од својот данок“ и [ … ]

 
2007 – Македонија без дискриминација PDF Печати Е-пошта
2007-godina-na-zgolemeno-izdavastvo

МЦМС продолжи со активностите за поддржувачка околина и за недискриминација во Македонија. Започна кампањата „Еден до друг - Различни, а еднакви“. МЦМС ги зајакна и активностите за поддршка на образованието. Заедно со други организации, МЦМС ги интензивираше активностите во Граѓанската платформа на [ … ]

 
2006 – Кон застапување PDF Печати Е-пошта
2006-godina-na-vlosen-kontekst-za-graganskite-organizacii

МЦМС ја започна програмата Институционален развој на граѓанското општество што значеше поместување од развој на капацитетите кон обезбедување на овозможувачки услови. Започната е серија истражувања. Во партиципативен процес е подготвена Стратегијата на Владата за соработка со Граѓанскиот сектор. МЦМ [ … ]

 
2005 – Кажи ОК за МК PDF Печати Е-пошта
2005-godina-na-decentralizacija-eu-integracii-i-siromastija

МЦМС го направи првото сеопфатно истражување за граѓанското општество во Македонија „По 15 години транзиција – од стабилизација кон граѓанско учество“. Започна со јакнење на седум стратешки организации. МЦМС со две други организации ја подржа македонската кандидатура за членство за ЕУ со кампањата „ [ … ]

 
2004 – Don't you FYROM me и Меѓутоа PDF Печати Е-пошта
2004-godina-na-zgolemeni-aktivnosti

МЦМС и многу други организации ја започнаа кампањата „Кажи Македонија“ (Don't you FYROM me). Во партнерство со ЗНМ и пет весници се промовираат различните гледишта на известувањето за меѓуетничките односи. Соработката се капитализираше со формирањето на Граѓанската платформа на Македонија. Започна [ … ]

 
2003 – Јас живеам овде PDF Печати Е-пошта
2003-godina-na-prviot-ljubilej-10-godini-mcms

МЦМС одбележа десет години на успех, кој е веќе потврден со бројните признанија. МЦМС во јубилејната година ги реафирмираше своите вредности со кампањата „Јас живеам овде“. Започна пилот-работа со црквите и верските заедници за меѓусебна толеранција. МЦМС го објави првиот број од „Граѓански практики [ … ]

 
2002 - Образование за младите Роми PDF Печати Е-пошта
2002-godina-na-vlosena-ekonomska-sostojba

Во соработка со локални здруженија започнаа активности за образование на младите Роми во 15 заедници. Издаден е првиот Адресар на единиците на локална самоуправа. Во Охрид се одржа првиот состанок за поттикнување на соработката меѓу граѓанските организации на Балканот, што подоцна ќе прерасне во Бал [ … ]

 
2001 – Соочување со вооружениот судир PDF Печати Е-пошта
2001-godina-na-soocuvanje-so-nasilen-sudir

МЦМС одговори на кризата и вложи многу напори за одржување на отворениот дијалог. Прв организира хуманитарна помош и прв ги започна активностите за реконструкција на живеалиштата. И покрај кризата, МЦМС ги промовираше списанието за граѓанско општество „Граѓански свет“, првиот „НВО Саем“ и наградите [ … ]

 
2000 – Цело е кога има сé PDF Печати Е-пошта
2000-godina-na-stabilizacija

Од 2000 г. МЦМС се врати на своите домашни фокуси. Се интензивираше кампањата „Цело е кога има сé“. Заедно со осум женски НВО го стартува билтенот „Перспективи“. МЦМС ја промовираше тространата соработка меѓу мали и средни претпријатија од Грција, Германија и Македонија - поврзување на претпријатија [ … ]

 
1999 – Прибежиште Македонија PDF Печати Е-пошта
1999-godina-na-itni-operacii-prebeziste-makedonija

Косовската криза го наведе МЦМС целосно да се посвети на обезбедување прибежиште на бегалците на граничните премини, во бегалските кампови и во семејствата, во соработка со 21 организација. Во духот на добрососедство, МЦМС го прави првиот чекор надвор од Македонија со програма за обновување на Косов [ … ]

 
1998 – МРФП и награда од ЕУ и САД PDF Печати Е-пошта
1998-godina-na-gradenje-na-svesta-i-odrzlivosta

1998 година на МЦМС му ја донесе најголемата награда, Наградата за демократија и граѓанско општество, доделена од САД и ЕУ. МЦМС ја основа Македонската развојна фондација за претпријатија (МРФП) како дел од напорите за поголемо влијание во секторот на МСП и вработување. Законот за здруженија на граѓ [ … ]

 
1997 – Развој на локалните заедници PDF Печати Е-пошта
1997-godina-na-razvoj-na-lokalnite-zaednici

Заминува ХМП од Македонија и МЦМС го загуби Херт Јан ван  Апелдорн, без кои МЦМС немаше да биде  она што е денес. МЦМС ги продолжува активностите за развој на локалните заедници. Со младински и студентски организации од различни етнички социјални групи и подмладоци на политички партии се о [ … ]

 
1996 – Водата е најважна PDF Печати Е-пошта
1996-godina-na-integracija-na-etnicko-nivo-i-ekonomski-razvoj

МЦМС ги поддржуваше  развојните иницијативи на село. Излезе првиот број на НВО Билтенот и на Адресарот на НВО во Македонија. Се организираа првите обуки за раководење со проектен циклус. МЦМС се пресели во своето сегашно седиште.

Оваа година МЦМС се пресели во нови простории, тогаш по овој пов [ … ]

 
1995 – Рехабилитација и развој PDF Печати Е-пошта
1995-godina-so-fokus-na-rehabilitacija-i-razvoj

Година на почеток на консолидација и градење одржлива програма. Најголемиот број проекти беа  насочени кон развојот на селата преку активности за водоснабдување и санитација, образование, генерирање приходи и комуникации во повеќе општини.

Во 1995 година фокусот на МЦМС беше ставен на рехабили [ … ]

 
1994 - Основна помош PDF Печати Е-пошта
1994 година на формулација на целите

МЦМС растеше и јакнеше благодарејќи на знаењето и вештината што му ги пренесеоа ХМП и Херт Јан ван Апелдорн. Се спроведоа првите проекти за водоснабдување, основна помош и рехабилитација на сушните региони, помош за лицата со хендикеп. Беа поддржани активности на граѓански организации.

Програмата [ … ]

 
1993 - Воспоставување на МЦМС PDF Печати Е-пошта
osnovanje-mcms

Инспиративната приказна за МЦМС започнува во 1993 година, по осамостојувањето на Македонија. МЦМС е потфат на домашни мировни и граѓански иницијативи, поддржани од Холандската меѓуцрковна помош (ХМП). Основан е на 14 декември 1993 г. Целите беа промоција на мирот, организирање на граѓанското општест [ … ]

 
Нашата историја PDF Печати Е-пошта
monografija

Македонски центар за меѓународна соработка 1993-2003. Воспоставувањето и развојот на МЦМС, ги следеше промените во Македонија во овој транзициски период.

Приказната за основањето и развојот на МЦМС е инспиративна и импресионирачка. МЦМС е основан во 1993 година, како потфат на домашни иницијативи п [ … ]

 
Се наоѓаш тука  : Почетна За нас Нашата историја